Jak ugotować domowy Rosół - przepis, fot. Król Rosołu

Prawdziwy Polski Rosół Stanisława Czernieckiego

Najstarszy przepis na Polski Rosół

Stanisław Czarnecki – jest autorem najstarszej polskiej książki kucharskiej – Compendium Ferculorum, tym samym przepisu na pierwszy Polski Rosół.

Przygotowanie

Sposób polskiego rosołu gotowania taki. Weźmij materyją mięśną wołową albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołębie i cokolwiek mięśnego jest, co być może do rosołu gotowano i zwierzyny wszytkie.

Wymocz, wysoluj pięknie i ułóż w garnku, ociągniej. Ten zaś rosół, w ktorymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i wlej w tę materyją mięśną, włóż pietruszki, masła, przysól, odszymuj. A gdy dowre, daj gorąco na stół.

Trzeba też wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział, to jest pietruszki albo kopru, cebule albo czosnku, kwiatu muszkatowego albo rozmarynu, albo całkiem pieprzu, według smaku albo upodobania, limonia też i rozmaryn żadnego nie oszpeci rosołu.

Dzieło zostało zdigitalizowane.

Możesz je pobrać z naszego księgozbioru oraz polona.pl

Stanisław Czerniecki - Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw - Kolekcjonerskie wydanie, starannie wykończona w twardej oprawie z opaską.

Zostaw komentarz!

Wyślij przepis

Masz ciekawy przepis na Rosół, którym chciałbyś się z nami podzielić?
Koniecznie wyślij go do nas!

Komentarze

2 odpowiedzi na „Prawdziwy Polski Rosół Stanisława Czernieckiego”

  1. rosół najlepszy jest z kaczki z wolnego wybiegu,do rosołu zawsze robię domowy makaron

  2. Największy kuchmistrz RP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyślij przepis

Masz ciekawy przepis na Rosół, którym chciałbyś się z nami podzielić?
Koniecznie wyślij go do nas!