Twój koszyk jest obecnie pusty!
Prawdziwy Polski Rosół Stanisława Czernieckiego
Najstarszy przepis na Polski Rosół
Stanisław Czarnecki – jest autorem najstarszej polskiej książki kucharskiej – Compendium Ferculorum, tym samym przepisu na pierwszy Polski Rosół.
Przygotowanie
Sposób polskiego rosołu gotowania taki. Weźmij materyją mięśną wołową albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołębie i cokolwiek mięśnego jest, co być może do rosołu gotowano i zwierzyny wszytkie.
Wymocz, wysoluj pięknie i ułóż w garnku, ociągniej. Ten zaś rosół, w ktorymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i wlej w tę materyją mięśną, włóż pietruszki, masła, przysól, odszymuj. A gdy dowre, daj gorąco na stół.
Trzeba też wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział, to jest pietruszki albo kopru, cebule albo czosnku, kwiatu muszkatowego albo rozmarynu, albo całkiem pieprzu, według smaku albo upodobania, limonia też i rozmaryn żadnego nie oszpeci rosołu.
Składniki
- 3/4 funta wołowiny tj. ok. 340 gram mięsa na osobę
- 3 marchewki
- 2 pory
- cała pietruszka
- pół selera
- cebula
- 2-3 suszone grzyby
- kwiat muszkatowy
- ćwierć kalafiora
- kilka liści kapusty włoskiej
- sól, pieprz
Dzieło zostało zdigitalizowane.
Możesz je pobrać z naszego księgozbioru oraz polona.pl
Zostaw komentarz!
Nowa recenzja!
–
Nowy przepis!
–
Triki i porady!
_
Wyślij przepis
–
Masz ciekawy przepis na Rosół, którym chciałbyś się z nami podzielić?
Koniecznie wyślij go do nas!
Tagi
Komentarze
2 odpowiedzi na „Prawdziwy Polski Rosół Stanisława Czernieckiego”
-
rosół najlepszy jest z kaczki z wolnego wybiegu,do rosołu zawsze robię domowy makaron
-
Największy kuchmistrz RP
Dodaj komentarz