Kostki rosołowe to jeden z najbardziej chemicznych produktów używanych w kuchni. Zawierają glutaminian sodu, konserwanty, słodziki, wzmacniacze smaku i aromatu oraz mnóstwo innych sztucznych dodatków.
Domową kostkę rosołową przygotowuję wyłącznie z warzyw, ziół i przypraw. Nie ma w niej mięsa, tłuszczów zwierzęcych, soi, zagęszczaczy czy innych dodatków. Ilości składników, możesz dowolnie zmieniać w zależności od upodobań i smaku – ja proponuję skorzystać z poniższych.
Wszystkie składniki dokładnie umyć i obrać, następnie zblendować lub zmielić termomiksem przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej masy. Gotową przyprawę możemy przesypać do pudełka i używać zamiast popularnych przypraw uniwersalnych!
3 Comments
REWELACJA!!! dzieki serdeczne, jeszcze dzisiaj bede robic, bo bardzo mi to potrzebne!!!
ja też na pewno zrobię, jak nabędę nowy lubczyk, bo w ogródku już raczej nie odrośnie w tym sezonie….i nowy malakser, bo wczoraj padł mi przy rozdrabnianiu kukułek ;(
Ucieszyłam się jak małe dziecko, gdy zobaczyłam dziś rano ten przepis Rewelacja! Ja ostatnio kupowałam bulionetki EKo ale i ich skład pozostawia do życzenia A tutaj taka niespodzianka Olgo, powiedz mi tylko czy imbir jest bardzo wyczuwalny w końcowym produkcie? Ja nie bardzo używam tej przyprawy i nie wiem jaki będzie miała wpływ na gotowane potrawy? Pozdrawiam cieplutko z Wrocławia Kasia