fbpx

prawdziwy rosół, oryginalny polski domowy Rosół, jak zrobić Rosół, domowy Rosół z makaronem, restauracje i karczmy nad morzem

Smak północy

Świeże powietrze wyostrza zmysły, a klimat powoduje ciągły głód, czy ta knajpa uratuje honor północy!

Po wielu rozczarowaniach i złych doświadczeniach jest szansa że trafimy w końcu na dobry Rosół! Nad morzem pełno podejrzanych małych lokali, bistro czy smażalni – tym razem nie damy się zrobić w balona!  W jesteśmy na głównym deptaku skręcamy w losową uliczkę – znów…!  Trafia się gospoda, wygląda zachęcająco, w miarę czysta z klientami w środku, zobaczmy więc, lokal nazywa się…..

Pierwsze wrażenia

Jest przyjemnie i miło, jak w co drugiej knajpie. Zamawiamy zestawy w tym królewski Rosół – niebawem pojawia się nasz bohater, estetycznie podany, aromatyczny, klarowny o pięknym  kolorze, a nad nim unoszą się obłoczki pary – znak że jest gorący a przy tym machają do nas przyjemnie tak zwane oka 😛

Tak, jest gorący jak lubię – zwykłe WoW to za mało! Wydawało by się że to ogromny plus – jednak to rzecz podstawowa! Mięska jednak próżno szukać, jest jedynie marchewka i przyjemna w smaku i miła dla oka szczypta natki pietruszki. Makaronik delikatny rosołowy – kupny, na oko 4-5 jajeczny.  A Rosł?

Dobry, intensywny, drobiowo wołowy z wyczuwalną zielenioną, jasny, chudy ale z sztucznym ostrym smakiem, budzi to podejrzenia że został sprofanowany kostką rosołową, vegetą, magi czy innym badziewiem! A to niewybaczalny błąd!

Ocena!

Do dziś jednak nie wiadomo czy faktycznie był to królewska potrawa czy wręcz przeciwnie! Było przyjemnie, naprawdę smacznie i dobrej cenie, ale bez szału więc wystarczy 3!

A jeśli się nie zgadzasz, jadłaś lub jadłeś tam – koniecznie daj znać!

Ocena

Teraz Twoja kolej, oceń Rosół!

20
4

Ranking

Ocena 6!

Ocena 5!

Ocena 4!

Ocena 3!

Ocena 2!

Ocena 1!

Nowa recenzja!

Nowy przepis!

Triki i porady!

3 Comments

  1. aniaola pisze:

    0

    0

    Rosół należy gotować bez przykrycia – wtedy nie stanie się mętny. Jej zdaniem kapusta włoska psuje smak rosołu i dlatego w jej domu nie jest stosowany ten składnik. Ankhaa gorąco poleca cielęcinę jako jeden z gatunków mięsa, których warto użyć do ugotowania rosołu.

  2. Eluchnaola pisze:

    0

    0

    Eluchna

  3. wosniakowki pisze:

    0

    0

    Nad morzem jest nieco inna kultura i smak :]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *