fbpx

Prawdziwy polski rosół, tradycyjny przepis na rosół, domowy dobry rosół, jak zrobić rosół, kury, wołowina, makaron

Rosół Królewski

Receptura na ten Rosół inspirowana jest starymi przepisami na tradycyjny Polski Rosół, jaki niegdyś przez wieki był gotowany. Pyszny i łatwy do wykonania nawet dziś

Przygotowanie

W Rosole najważniejsze jest mięso, woda i przyprawy. Podstawą będzie kaczka – winna być z małego sprawdzonego rodzinnego gospodarstwa. Partie mięsa jakich użyjemy to np. szyjka, udo, pierś oraz serce lub skóra.

Mięsko płuczemy w ciepłej wodzie i wrzucamy do 10 l garnka i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy zaczyna się gotować zmniejszamy ogień do minimum aby tylko pyrkał. Jeżeli pojawią się szumowiny ściągamy większe ilości łyżką.

W miarę gotowania rosołu po około godzinie, wrzucamy do rosołu warzywa. 2 obrane marchewki, wyczyszczoną pietruszkę z nacią, połowę obranego i pokrojonego na kostkę selera, por pokrojony w krążki. Następnie garść suszonych grzybów, główkę czosnku oraz cebulę przypalaną na ogniu.

Całość gotujemy jeszcze przez co najmniej jedną godzinę doprawiając gwoli.

Składniki

  • 1 kg kaczki na osobę
  • 2 marchewki
  • cała pietruszka
  • pół selera
  • 1 por
  • garść suszonych grzybów
  • główka czosnku
  • przypalana cebula
  • sól, pieprz

Oceń Rosół

i zostaw komentarz!

26
1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *