W Rosole najważniejsze jest mięso, woda i przyprawy. Podstawą będzie kaczka – winna być z małego sprawdzonego rodzinnego gospodarstwa. Partie mięsa jakich użyjemy to np. szyjka, udo, pierś oraz serce lub skóra.
Mięsko płuczemy w ciepłej wodzie i wrzucamy do 10 l garnka i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy zaczyna się gotować zmniejszamy ogień do minimum aby tylko pyrkał. Jeżeli pojawią się szumowiny ściągamy większe ilości łyżką.
W miarę gotowania rosołu po około godzinie, wrzucamy do rosołu warzywa. 2 obrane marchewki, wyczyszczoną pietruszkę z nacią, połowę obranego i pokrojonego na kostkę selera, por pokrojony w krążki. Następnie garść suszonych grzybów, główkę czosnku oraz cebulę przypalaną na ogniu.
Całość gotujemy jeszcze przez co najmniej jedną godzinę doprawiając gwoli.
i zostaw komentarz!
1 Comment
Ugotowany i zdecydowanie najlepszy 😀