Rosół Królewski

Receptura na ten Rosół inspirowana jest starymi przepisami na tradycyjny Polski Rosół, jaki niegdyś przez wieki był gotowany. Pyszny i łatwy do wykonania nawet dziś

Przygotowanie

W Rosole najważniejsze jest mięso, woda i przyprawy. Podstawą będzie kaczka – winna być z małego sprawdzonego rodzinnego gospodarstwa. Partie mięsa jakich użyjemy to np. szyjka, udo, pierś oraz serce lub skóra.

Mięsko płuczemy w ciepłej wodzie i wrzucamy do 10 l garnka i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy zaczyna się gotować zmniejszamy ogień do minimum aby tylko pyrkał. Jeżeli pojawią się szumowiny ściągamy większe ilości łyżką.

W miarę gotowania rosołu po około godzinie, wrzucamy do rosołu warzywa. 2 obrane marchewki, wyczyszczoną pietruszkę z nacią, połowę obranego i pokrojonego na kostkę selera, por pokrojony w krążki. Następnie garść suszonych grzybów, główkę czosnku oraz cebulę przypalaną na ogniu.

Całość gotujemy jeszcze przez co najmniej jedną godzinę doprawiając gwoli.

Składniki

  • 1 kg kaczki na osobę
  • 2 marchewki
  • cała pietruszka
  • pół selera
  • 1 por
  • garść suszonych grzybów
  • główka czosnku
  • przypalana cebula
  • sól, pieprz

Oceń Rosół

i zostaw komentarz!

27
1

1 Comment

  1. niebo pisze:

    0

    0

    Ugotowany i zdecydowanie najlepszy 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *