Pyszny domowy Rosół z makaronem

Proponuję Ci tradycyjny esencjonalny Rosół drobiowowołowy, jedną z najbardziej popularnych zup w Polsce przez swoje właściwości i smak.

Najważniejszym składnikiem jest dobre mięso, najlepiej z tradycyjnego, ekologicznego chodu, a także warzywa.

Przygotowanie

Przygotowanie rosołu wymaga 10 litrowego garnku z pokrywą. Mięso płuczemy pod ciepłą bieżącą wodą, wkładamy do garnka i gotujemy.

W tym czasie przygotujemy warzywa. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na pół. Por przekrawamy wzdłuż, cebulę przypalamy na ogniu. Czosnek i cały pieprz.

Szumowiny możemy pozostawić do wygotowania lub zebrać łyżką.

Po godzinie gotowania wrzucamy warzywa. Pierwszy raz próbujemy i doprawiamy!

Składniki

  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 2 udka kurczaka
  • szyjka i korpus kurczaka
  • szponder wołowy
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • por
  • 1 cebula
  • 2  ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Oceń Rosół!

19
0

3 Comments

  1. ania pisze:

    0

    0

    rosół najlepszy jest z kaczki z wolnego wybiegu,do rosołu zawsze robię domowy makaron 😀

  2. janek pisze:

    0

    0

    Nigdy nie wkładaj mięsa rosołowego do wrzącej wody, tylko do zimnej i podgrzewaj powoli. Co do liści laurowych i ziela angielskiego są różne opcje, jedni dają inni nie. Tak jak cebula, jedni dodają łupinę inni całą cebulę przypaloną na ogniu.

  3. Jan pisze:

    0

    0

    wygląda bardzo apetycznie