fbpx

Domowy rosół, prawdziwy polski rosół, tradycyjny przepis na rosół, smaczny rosół, jak zrobić rosół, kury, wołowina, makaron

Przyprawianie rosołu!

Jakich ziół i przypraw użyć aby przyprawiać Rosół? Najważniejsze i nie tylko, zebraliśmy i opisaliśmy.

A jak przyprawiasz Ty -napisz w komentarzu!

Każdy ma swój ulubiony sposób na przyprawianie rosołu i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Ja Rosół robię, jak łatwo można się domyślić, sposobem mojego taty, a ten wpis jest z myślą o tych, którzy chcą przyprawić go nieco inaczej.

 

Sól

Sól od wieków odgrywała szczególną rolę – przyprawy, czynnika konserwującego, a w pewnych epokach nawet środka płatniczego. Przyprawa zawsze obowiązkowa także w rosole. Rosół należy posolić pod koniec procesu gotowania lub przed włożeniem samych warzyw, tak aby woda swobodnie przenikała i wyciągała z mięsa pożądane nuty i aromaty smaku.  Niektórzy solą gotujący się Rosół w trakcie, głównie ze względu na chęć wykorzystania mięsa do innych celów.

 

 

 Pieprz

Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich potraw. Szczypta tej przyprawy ożywia smak tłustych rosołów i czyni je lżej strawnymi. Do rosołu dodajemy oczywiście w kulkach, czarny. Gotowy Rosół można doprawić świeżo mielonym pieprzem.

 

 

Ziele angielskie

Jest tak owocem korzennika lekarskiego i szczególnie popularną przyprawą w kuchni europejskiej. Ziele angielskie może być stosowane jako substytut, cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej. Przyprawę najlepiej użyć w kulkach.

 

 

Liść laurowy

Dobrej jakości suszone liście powinny być całe, o oliwkowym kolorze. Gdy liście są brązowe, oznacza to, że już dawno utraciły swój smak. Liście  razem z zielem angielskim stanowi nieodzowną przyprawę do rosołu. Ich charakterystyczny gorzkawy i ostry smak, nadaje potrawie ciekawej, lekko korzennej nuty. Należy używać ich raczej w małych ilościach i po ugotowaniu usunąć z potrawy. Pozostawiony liść np. w zupie, czyni ją gorzkawą i niezbyt smaczną.

 

 

Rozmaryn

Wymieniony jako przyprawa do rosołu w książce kucharskiej Czernieckiego, warto powrócić do przyprawiania rozmarynem rosołu, zwłaszcza zawierającego mięso wołowe, cielęcinę, nadaje delikatny leśny aromat. W kuchni można wykorzystać nie tylko aromatyczne listki rozmarynu ale i jego łodygę. Jest długa i mocna, pozwala nam to na wykorzystywanie jej do nadziewania szaszłyków, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Nadaje ona gotowej potrawie ciekawy smak.

 

 

Lubczyk

Lubczyk to pierwowzór maggi, niezwykle aromatyczne zioło, i zdecydowanie zdrowsze od maggi. Lubczyk cechują się charakterystycznym ostrym smakiem. Łodygi są krojone i wykorzystane jako przyprawa do sosów i gulaszów, a kandyzowanymi liśćmi i łodygami dekoruje się ciasta. Korzenie obiera się aby usunąć gorzką w smaku skórkę, a następnie wykorzystuje się jako warzywo, bądź marynatę.

 

 

Czosnek

Amatorzy tej roślinki chętnie dodają czosnek do rosołu, nie jest on konieczny, ale warto wypróbować jego dodatek, bo jest zdrowy a wrzucenie jednego przepołowionego ząbka na wielki gar rosołu nikomu nie powinno przeszkodzić. Jego ostry, wyrazisty smak i zapach są w kuchni niezastąpione, a dzięki obecności anicyliny, to jedna z najpopularniejszych przypraw o właściwościach bakteriobójczych.

 

 

Glutaminian sodu

Czyli ostki rosołowe, maggi i inne…  Zawartość ekstraktu z mięsa w kostce rosołowej to zazwyczaj około 2%, reszta to głównie niezdrowa sól. Aby ten kawałek tekturki z solą miał więcej smaku dodaje się glutaminian sodu, wzmacniający smak i zapach. Do prawidłowo ugotowanego rosołu taka przyprawa jest zupełnie zbędna. Już nie wspominając o tym, że jest niezdrowa dodanie chemii do rosołu spłyca jego smak. Poeksperymentujmy z rosołem, wypróbujmy różne gatunki mięsa, niecodzienne warzywa, różne przyprawy! I zapomnijmy o kostkach rosołowych, bo z nimi wszystko smakuje tak samo…

Zostaw komentarz 😉

5 Comments

  1. majka88 pisze:

    0

    0

    ja dorzucam gałązkę lubczyku (specyficzny zapach i smak a i ponoć afrodyzjak) jak raz z kosztujecie to później za każdym razem będziecie szukać tego smaku.

  2. Eluchna pisze:

    0

    0

    A ja ciągle marzę o tym,żeby w koncu ugotowac rosół,taki enescjonalny jak moja tesciowa,ktorej tylko rosół wychodzi….Wiem już,że mieso zawsze „szczelnie” zalewałam wodą,no i gotowalam pod porzykryciem,reszta tak samo….mam nadzieje,ze te dwie rzeczy maja az takie znaczenie:)

  3. krychahaha pisze:

    0

    0

    Przyprawy dorzucone podczas gotowania, jak również dodane już na talerzu wyciągają z nich cały smak i sprawiają, że lubimy po nie sięgać. Czy ktoś z nas zna grochową bez szczypty majeranku lub rosół bez charakterystycznego aromatu pietruszki? Pomidorowa bez bazylii, to nie pomidorowa, a jak będzie smakować kapuśniak bez kminku nie chcę sobie nawet wyobrażać. Warto zatem wiedzieć co i gdzie dodać przygotowując zupy, aby stworzyć kompozycję niezapomnianych smaków.

  4. joleczka pisze:

    0

    0

    Nigdy nie dodaję do rosołu liścia laurowego i ziela angielskiego ponieważ te przyprawy kojarzą mi się z zalewą do zimnego bufetu i wg mnie zmieniają smak rosołu na niekorzyść.

  5. gosilkkle pisze:

    0

    0

    Robie rosołek z tego przepisu i porad dodanych pod nim i wychodzi całkiem spoko aczkolwiek nadal dąże do doskonałości 🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *