fbpx

Prawdziwy polski rosół, tradycyjny przepis na rosół, domowy dobry rosół, jak zrobić rosół, kury, wołowina, makaron

Najstarszy przepis na Polski Rosół

Stanisław Czarnecki – jest autorem najstarszej polskiej książki kucharskiej – Compendium Ferculorum, tym samym przepisu na pierwszy Polski Rosół.

Przygotowanie

Sposób polskiego rosołu gotowania taki. Weźmij materyją mięśną wołową albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołębie i cokolwiek mięśnego jest, co być może do rosołu gotowano i zwierzyny wszytkie.

Wymocz, wysoluj pięknie i ułóż w garnku, ociągniej. Ten zaś rosół, w ktorymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i wlej w tę materyją mięśną, włóż pietruszki, masła, przysól, odszymuj. A gdy dowre, daj gorąco na stół.

Trzeba też wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział, to jest pietruszki albo kopru, cebule albo czosnku, kwiatu muszkatowego albo rozmarynu, albo całkiem pieprzu, według smaku albo upodobania, limonia też i rozmaryn żadnego nie oszpeci rosołu.

Składniki

  • 3/4 funta wołowiny tj. ok. 340 gram mięsa na osobę
  • 3 marchewki
  • 2 pory
  • cała pietruszka
  • pół selera
  • cebula
  • 2-3 suszone grzyby
  • kwiat muszkatowy
  • ćwierć kalafiora
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • sól, pieprz

Oceń Rosół

i zostaw komentarz!

26
1

Dodaj komentarz