fbpx

Praktyczna kuchnia - Makarewiczowa, Róża

Rady przy zakupie mięsa dziczyzny i drobiu.

Porada autorstwa Marii Gruszeckiej, z  pierwszego wydania książki kucharskiej „366 Obiadów. Znakomita Kuchnia Krakowska” z 1914 roku.

 

  • Ważną bardzo rzeczą przy mięsiwach wszelkiego rodzaju jest, aby jakiś czas odleżało się czyli skruszało.

  • Drób młody poznaje się po wielkości i delikatności kostek,trzeba również uważać, aby pod skórką była warstwa tłuszczu.

  • Kupując zabity, uważać czy szyja krwawi, czy zatem ptak został wogóle zabity i czy w zdrowym stanie; krew na szyi nie powinna być czarna.

  • Ryby kupować tylko żywe; gdy jednak zdarzy się kupić zabitą, uważać, aby skrzela były czerwone, mięso twarde i niezapadłe oczy.

Dzieło zostało zdigitalizowane.

Możesz je pobrać z naszego księgozbioru oraz polona.pl 

366 przepisów – praktyczna książka kucharska Marii Gruszewskiej

Zostaw komentarz 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *