Twój koszyk jest obecnie pusty!
Mięso na rosół
Rady przy zakupie mięsa dziczyzny i drobiu.
Porada autorstwa Marii Gruszeckiej, z pierwszego wydania książki kucharskiej „366 Obiadów. Znakomita Kuchnia Krakowska” z 1914 roku.
- Ważną bardzo rzeczą przy mięsiwach wszelkiego rodzaju jest, aby jakiś czas odleżało się, czyli skruszało.
- Drób młody poznaje się po wielkości i delikatności kostek, trzeba również uważać, aby pod skórką była warstwa tłuszczu.
- Kupując zabity, uważać czy szyja krwawi, czy zatem ptak został w ogóle zabity i czy w zdrowym stanie; krew na szyi nie powinna być czarna.
- Ryby kupować tylko żywe; gdy jednak zdarzy się kupić zabitą, uważać, aby skrzela były czerwone, mięso twarde i niezapadłe oczy.
Dzieło zostało zdigitalizowane.
Możesz je pobrać z naszego księgozbioru oraz polona.pl
Tagi
bulion domowy rosół jak ugotować rosół krok po kroku kaczka kiedy solić rosół mięso mięso na rosół najlepszy rosół polski rosół prawdziwy rosół prosty przepis na rosół przepis babci przepis na rosół z kury przepis tradycyjny przepisy rosół rosół bez kostki rosół przepis tradycyjny rosół przepisy rosół z kaczki rosół z kury rosół z makaronem smaczny rosół sztuka mięsa triki i porady wieprzowina wołowina
Komentarze
2 odpowiedzi na „Mięso na rosół”
-
krótko i na temat!
-
Uwielbiam książki pisane starą polszczyzną „D
Dodaj komentarz