mieso na rosol przepis rosol krol rosolu przepisy na rosol

Mięso na rosół

Rady przy zakupie mięsa dziczyzny i drobiu.

Porada autorstwa Marii Gruszeckiej, z  pierwszego wydania książki kucharskiej „366 Obiadów. Znakomita Kuchnia Krakowska” z 1914 roku.

  • Ważną bardzo rzeczą przy mięsiwach wszelkiego rodzaju jest, aby jakiś czas odleżało się, czyli skruszało.
  • Drób młody poznaje się po wielkości i delikatności kostek, trzeba również uważać, aby pod skórką była warstwa tłuszczu.
  • Kupując zabity, uważać czy szyja krwawi, czy zatem ptak został w ogóle zabity i czy w zdrowym stanie; krew na szyi nie powinna być czarna.
  • Ryby kupować tylko żywe; gdy jednak zdarzy się kupić zabitą, uważać, aby skrzela były czerwone, mięso twarde i niezapadłe oczy.

Dzieło zostało zdigitalizowane.

Możesz je pobrać z naszego księgozbioru oraz polona.pl 

366 przepisow ksiazka kucharska krol rosolu przepis rosol
366 przepisów – praktyczna książka kucharska Marii Gruszewskiej

Komentarze

2 odpowiedzi na „Mięso na rosół”

  1. krótko i na temat!

  2. Awatar mała mi
    mała mi

    Uwielbiam książki pisane starą polszczyzną „D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyślij przepis

Masz ciekawy przepis na Rosół, którym chciałbyś się z nami podzielić?
Koniecznie wyślij go do nas!