fbpx
rosół bez kostki rosołowej, przyprawianie rosołu, triki, intensywny rosół bez kostki rosołowej

Rosół bez kostki rosołowej, przyprawianie rosołu, triki, intensywny Rosół bez kostki rosołowej

Cała prawda o kostkach rosołowych

Niektórzy gotując Rosół, wrzuca do niego kostkę rosołową lub uniwersalną przyprawę – czyli  glutaminian sodu, ale czy taki wzmacniacz w ogóle jest potrzebny?

Używając kostek bulionowych fundujesz sobie migrenę, nadciśnienie i otyłość – a to tylko cześć problemów. Kostka rosołowa składa głównie się z soli i sztucznych związków chemicznych jak glutaminian sodu, próżno szukać w nich warzyw czy mięsa.
Glutaminian sodu, oprócz dolegliwości żołądkowych, wywołuje skurcze oskrzeli, astmę i bóle głowy. Szczególnie powinny go unikać dzieci i kobiety w ciąży. Na szczęście coraz więcej konsumentów wybiera produkty i przyprawy, w których glutaminian sodu nie figuruje na liście składników, także producenci podkreślają na opakowaniach, że ich produkty nie zawierają tego składnika.
Glutaminian sodu

Rosołki w kostce przyprawiają o ból głowy, a to przez substancję zwaną guanylan disodcwy. To Jeden z najsilniejszych środków wzmacniających smak. Rosół z kostki rosołowej jest wysokokaloryczny i zawiera duże Ilości glutaminianu sodu, którego regularne spożycie sprzyja kolekcjonowaniu zbędnych kilogramów. Z badań przeprowadzonych przez naukowców wynika, że już 5 g tej substancji dziennie wystarczy, by zwiększyć ryzyko wystąpienia otyłości o 30 procent, a w nadmiernych ilościach może wywołać migrenę.

Barwniki karmelowe

Czyli karmel amoniakalny, który sieje w organizmie spustoszenie. Ma właściwości kancerogenne i podrażnia delikatne ścianki układu pokarmowego.

Utwardzony tłuszcz

Substancją, która scala składniki kostki rosołowej, jest utwardzony tłuszcz. Działa on na naczynia krwionośne jak klej, sprzyjając powstawaniu zatorów. Stąd Już tylko krok do miażdżycy, zawału lub udaru.

Sól

Sól jest składnikiem, którego w kostce rosołowej jest najwięcej (nie dziwi więc, że producenci nie mają odwagi podać jej procentowej Ilości). Regularne przekraczanie dzienne) dopuszczalnej dawki soli (wynoszącej ok. 2,3 g) powoduje zatrzymanie wody w organizmie, a co za tym idzie -wzrost ciśnienia tętniczego krwi.

 

Aby wzmocnić smak potraw, wcale nie musimy sięgać po glutaminian sodu i inne chemiczne dodatki.

Świeże czy nawet suszone zioła doskonale wzbogacą smak i aromat potraw. Popularne kostki rosołowe możemy zastąpić zdrową alternatywą. Wystarczy ugotować Rosół z kawałków kurczaka i włoszczyzny, a następnie zamrozić wywar w foremkach na kostki do lodu. W takich samych foremkach możemy też zamrozić posiekane świeże zioła zalane oliwą z oliwek. Jedna lub dwie takie kostki wzbogacą smak i zapach wielu potraw. Do tego smacznie i zdrowo.

Zobacz mój przepis na zdrową domową kostkę rosołową

Zostaw komentarz 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *