fbpx
prawdziwy, oryginalny polski domowy rosół, jak zrobić rosół, domowy rosół z makaronem, restauracje cracow thebest.travel

prawdziwy, oryginalny polski domowy Rosół, jak zrobić Rosół, domowy Rosół z makaronem, restauracje cracow thebest.travel

Rosół z Cichego Kącika

Kraków – pradawna stolica Polski. A jak tutaj jest z kuchnią? Czy Rosół jest nadal tradycyjną polską zupą? Gdzie znaleźć najbardziej wysublimowany smak?

Karczma „Pod Blachą” to legenda krakowskiej kuchni, dominują tu staropolskie tradycyjne dania – a jak jest z rosołkiem ?

Będąc w Krakowie, nie można więc pominąć tego miejsca. Restauracja znajduje się w Cichym Kąciku, niedaleko krakowskich Błoń, które są zielonymi płucami Krakowa. To tylko zaledwie 15 minut drogi od Rynku Głównego. Już sama architektura restauracji jest bardzo ciekawa. Mieści się ona w zatopionym w zieleni XIX – wiecznym budynku z blaszanym, spadzistym dachem. Budynek jest historycznym reliktem krakowskiej architektury podmiejskiej, a sama karczma – z małymi przerwami – istnieje tutaj od niemal 100 lat.

Jednym słowem jest to lokal z długą tradycją i tym samym powinien stać się pozycją obowiązkową każdej – nie tylko kulinarnej – wyprawy do Krakowa. Po wejściu witają nas przemiłe kelnerki, które chętnie wskazują wygodne miejsce oraz polecają wyborne potrawy typowej kuchni polskiej. Wystrój karczmy jest swojski i bardzo przyjemny, dominuje tutaj naturalne drewno, cegła, kamień no i jest przepiękny kominek, który jak najbardziej podkreśla wiejski klimat. Kelnerki polecają nam polędwicę. Jesteśmy głodni, więc zamawiamy i… nie żałujemy. Czegoś tak delikatnego i pysznego w smaku dawno nie jedliśmy… ale naszym głównym punktem programu jest przecież Rosół. Gdy zupa wjeżdża na stół, od samego zapachu kręci nam się w głowach. A smak… mrrrrrr…

Przede wszystkim temperatura jest odpowiednia, bo Rosół musi być po prostu gorący.! Wywar natomiast jest klarowny, o intensywnym kolorze. Został zrobiony ma mięsie wołowo-drobiowym. Czuć w nim wyraźną nutę warzywną, którą dodatkowo podkreśla słodycz marchewki i odrobina ostrego szczypiorku. Rosół podawany jest ze specjalnym makaronem rosołowym. Całość tworzy naprawdę niezwykłą kompozycję smaku.

Cena rosołu to 8,70 zł, a ocena to 5 za smak i sposób podania oraz klimat restauracji

Ocena

Teraz Twoja kolej, oceń Rosół!

15
15

Ranking

Ocena 6!

Ocena 5!

Ocena 4!

Ocena 3!

Ocena 2!

Ocena 1!

Nowa recenzja!

Nowy przepis!

Triki i porady!

Dodaj komentarz