fbpx
przyprawianie rosołu, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, Rozmaryn, czosnek,

przyprawianie rosołu, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, Rozmaryn, czosnek,

Domowa kostka rosołowa

Zobacz jak samodzielnie zrobić zdrową domową kostkę rosołową

Kostki rosołowe to jeden z najbardziej chemicznych produktów używanych w kuchni. Zawierają glutaminian sodu, konserwanty, słodziki, wzmacniacze smaku i  aromatu oraz mnóstwo innych sztucznych dodatków.

Domową kostkę rosołową przygotowuję wyłącznie z warzyw, ziół i przypraw. Nie ma w niej mięsa, tłuszczów zwierzęcych, soi, zagęszczaczy czy innych dodatków. Ilości składników, możesz dowolnie zmieniać w zależności od upodobań i smaku – ja proponuję skorzystać z poniższych.

 

Składniki

  • pieprz czarny w ziarnach – 1 łyżeczka,
  • ziele angielskie – 1 łyżeczka,
  • tymianek – 1/2 łyżeczki,
  • kurkuma – 1 duża łyżka,
  • lubczyk – 1 doniczka lub 2 łyżki suszonego lubczyku,
  • liście laurowe – 5 szt.,
  • rozmaryn – pół łyżeczki lub kilka gałązek świeżego,
  • natka pietruszki – pęczek,
  • imbir – 3 cm korzenia imbiru lub 1 łyżeczka
  • 1 mała cebula czerwona lub szalotka
  • czosnek  – 4 ząbki
  • marchew – 3-4 szt.
  • pietruszka – 1 duża
  • seler – około 200 g
  • por – 100 g
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 pomidory sparzone, bez skórki, pokrojone w kostkę (lub pół puszki)
  • 25 g soli morskiej
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • 100 ml białego wina lub wody

Wszystkie składniki dokładnie umyć i obrać, następnie zblendować lub zmielić termomiksem przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej masy. Gotową przyprawę możemy przesypać do pudełka i używać zamiast popularnych przypraw uniwersalnych!

Zostaw komentarz 😉

3 Comments

  1. marlena pisze:

    0

    0

    ja też na pewno zrobię, jak nabędę nowy lubczyk, bo w ogródku już raczej nie odrośnie w tym sezonie….i nowy malakser, bo wczoraj padł mi przy rozdrabnianiu kukułek ;(

  2. Kasia pisze:

    0

    0

    Ucieszyłam się jak małe dziecko, gdy zobaczyłam dziś rano ten przepis Rewelacja! Ja ostatnio kupowałam bulionetki EKo ale i ich skład pozostawia do życzenia A tutaj taka niespodzianka Olgo, powiedz mi tylko czy imbir jest bardzo wyczuwalny w końcowym produkcie? Ja nie bardzo używam tej przyprawy i nie wiem jaki będzie miała wpływ na gotowane potrawy? Pozdrawiam cieplutko z Wrocławia Kasia

  3. Olka pisze:

    0

    0

    REWELACJA!!! dzieki serdeczne, jeszcze dzisiaj bede robic, bo bardzo mi to potrzebne!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *