Jak przygotować pyszny, domowy Rosół z makaronem

Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Najważniejszym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar. Trzeba znać kilka trików, dzięki którym Rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!

Przygotowanie

Do przygotowania rosołu, potrzebny będzie 10 litrowy garnek z pokrywą. Mięso płuczemy pod bieżącą, letnią wodą i wkładamy do garnka wraz z marchewką, pietruszką, połową obranego selera. Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy, cebulę kroimy na cztery części, czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.

Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości, dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu i zaczynamy gotować na małym ogniu.

Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką, dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej. Po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej, próbujemy i doprawiamy

To wszystko – smacznego!

Składniki

  • korpus drobiowy, szujka, udo i 2 skrzydła lub pół kaczki
  • 2 marchewek
  • 2 pietruszek
  • pół selera
  • pół pora
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Oceń Rosół!

2
0

15 Comments

  1. Jacek pisze:

    0

    0

    korpus lub kilo skrzydełek na 7 litrów wody?……no to smacznego

  2. andrzej pisze:

    0

    0

    A ja dorzucam gałązkę lubczyku (specyficzny zapach i smak a i ponoć afrodyzjak) jak raz z kosztujecie to później za każdym razem będziecie szukać tego smaku.

  3. aga pisze:

    0

    0

    Sekretem jest czas…. Ja najpierw gotuje same mieso z dodatkiem soli, powoli po 5 min dodaje kostke rosołową, po 20 min dodaje najtwardsze warzywa -seler, po 10 min dodaje srednio twarde warzywa: marchew pietruszke, po 15 min dodaje por, cebulę. Na koniec przyprawy. Zielona pietruszka posiekana i podawana osobno do smaku i zapachu. Tym sposobem nie rozgotowuje warzyw, zachowuje witaminy i aromat. Polecam!

  4. marysia pisze:

    0

    0

    Nigdy nie wkładaj mięsa rosołowego do wrzącej wody, tylko do zimnej i podgrzewaj powoli. Co do liści laurowych i ziela angielskiego są różne opcje, jedni dają inni nie. Tak jak cebula, jedni dodają łupinę inni całą cebulę przypaloną na ogniu.

  5. krystyna pisze:

    0

    0

    przypominam o dodaniu spieczonej/przypalonej cebulki dla uzyskania jeszcze lepszego koloru

  6. joasia pisze:

    0

    0

    z nieudanego rosołu zawsze można przygotować zupę pomidorową 😉

  7. Ala pisze:

    0

    0

    Dzień dobry. Do gotowania rosołu polecam wolnowar. Zapewnia powolne gotowanie tzw. pyrczenie i świetnie wydobywa smak wszystkich składników.
    Smacznego – wszystkiego.

  8. dino pisze:

    0

    0

    Mięso z rosołu jest bardzo smaczne jeśli nie doda się mięsa wołowego, bo to ono psuje smak. Zamiast tego , daję całego kurczaka i mięso i rosół są wtedy przepyszne. Ale co ja tam się znam – jestem tylko mężczyzną Pozdrawiam biedne kobietki, którym się wydaje (niestety) że potrafią gotować.

  9. Magdalen pisze:

    0

    0

    Właśnie zabieram się za gotowanie takiego rosołku 😛 Pozdrawiam 😉

  10. jan pisze:

    0

    0

    Rosół to sprawa prosta jak konstrukcja psychiczna faceta – wystarczy dać mu czas, dopieścić i nie zepsuć

  11. kaczorek pisze:

    0

    0

    rosół najlepszy jest z kaczki z wolnego wybiegu,do rosołu zawsze robię domowy makaron .

  12. agus pisze:

    0

    0

    Mnie zawsze zastanawia po co ludzie zbierają szumowiny z rosołu, przecież one same znikają po jakimś czasie bez wpływu na klarowność rosołu… Ja ich nigdy nie usuwam.

  13. Magi pisze:

    0

    0

    Rosół należy gotować bez przykrycia – wtedy nie stanie się mętny. Jej zdaniem kapusta włoska psuje smak rosołu i dlatego w jej domu nie jest stosowany ten składnik. Ankhaa gorąco poleca cielęcinę jako jeden z gatunków mięsa, których warto użyć do ugotowania rosołu.

  14. wieś pisze:

    0

    0

    Dodać mały kawałek buraczka daje fajny kolor i posmak pod koniec gotowania wyjąć

  15. Irena pisze:

    0

    0

    Nie trzeba zbierać szumowin to białko i w czasie gotowania się powoli rozpuszcza !!! Przesadni mogą cedzić po ugotowaniu ale to nie potrzebne . Cebula z łupinką brzydko pachnie należy cebulę pokroić na grube plastry i przyrumienić na blasze /mam kółka od starego piecyka układam je na mały gaz i rumienię cebulę – potem leżą w piekarniku/.Gotuję już 70 lat .Pozdrawiam lubiących gotować ! wiem co mówię !!!