Vegeta nie należy do zdrowych przypraw. W większości jest to sol ze sporą ilość glutaminianu sodu, cukru i sztucznych barwników. Tylko cześć stanowią suszone warzywa. A przecież może być ich ile chcemy, wystarczy, że zrobimy ją sami – to bardzo proste! Mieszankę można zrobić samemu z suszonych warzyw i ziół.
Domową vegetę komponuję według własnego smaku – to najzdrowsze i najlepsze rozwiązanie w kuchni. Przyprawę tą można przygotować w różnych kombinacjach smakowych np: można dodać do niej więcej czosnku, suszoną bazylię i oregano – będzie w stylu włoskim. Dodając gałkę muszkatołową, goździki, kminek odrobinę cynamonu przygotujemy mieszankę korzenną. Oto mój przepis na zdrową domową vegetę.
Składniki
z poniższych proporcji otrzymasz ok. 500g gotowej przyprawy
- 2 kg marchwi,
- 500 g pietruszki,
- 500g selera,
- 1 duży por,
- 200g pasternaku,
- 10g suszonych borowików,
- spory pęczek świeżego lubczyku,
- spory pęczek natki pietruszki,
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 4-5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej,
- 4-5 łyżeczki kurkumy,
Świeże warzywa umyj, obierz i potnij na drobne kawałki. Następnie wysusz je w suszarce do żywności aż staną się zupełnie suche i sztywne – trwa to ok. 8 godzin. Jeżeli nie masz suszarki możesz użyć uchylonego piekarnika wyłożonego papierem.
Suche warzywa przełóż je do blendera lub termomiksu razem z suszonymi borowikami, zielem angielskim, pieprzem i solą morską i kurkumą. Całość dokładnie zmiksuj aby uzyskać jednolitą ziarnistą strukturę. Gotową przyprawę możemy przesypać do słoika lub pudełka i używać zamiast popularnych przypraw uniwersalnych!