fbpx
jak zrobić domowa vegetę, rosół bez kostki rosołowej, wybór mięsa na rosół, przyprawianie rosołu, triki, intensywny rosół bez kostki rosołowej

jak zrobić domowa vegetę, Rosół bez kostki rosołowej, wybór mięsa na Rosół, przyprawianie rosołu, triki, intensywny Rosół bez kostki rosołowej

Jak zrobić domową vegetę

Gotowa mieszanka suszonych warzyw, którą można doprawić zupę, sos, czy duszone mięso jest bezcenna.

Vegeta nie należy do zdrowych przypraw. W większości jest to sol ze sporą ilość glutaminianu sodu, cukru i sztucznych barwników. Tylko cześć stanowią suszone warzywa. A  przecież może być ich ile chcemy, wystarczy, że zrobimy ją sami – to bardzo proste! Mieszankę można zrobić samemu z suszonych warzyw i ziół.

Domową vegetę  komponuję według własnego smaku – to najzdrowsze i najlepsze rozwiązanie w kuchni. Przyprawę tą można przygotować w różnych kombinacjach smakowych np: można dodać do niej więcej czosnku, suszoną bazylię i oregano – będzie w stylu włoskim. Dodając gałkę muszkatołową, goździki, kminek odrobinę cynamonu przygotujemy mieszankę korzenną. Oto mój przepis na zdrową domową vegetę.

Składniki

z poniższych proporcji otrzymasz ok. 500g gotowej przyprawy
  • 2 kg marchwi,
  • 500 g pietruszki,
  • 500g selera,
  • 1 duży por,
  • 200g pasternaku,
  • 10g suszonych borowików,
  • spory pęczek świeżego lubczyku,
  • spory pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 4-5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej,
  • 4-5 łyżeczki kurkumy,
Świeże warzywa umyj, obierz i potnij na drobne kawałki. Następnie wysusz je w suszarce do żywności aż staną się zupełnie suche i sztywne – trwa to ok. 8 godzin. Jeżeli nie masz suszarki możesz użyć uchylonego piekarnika wyłożonego papierem.
Suche warzywa przełóż je do blendera lub termomiksu razem z suszonymi borowikami, zielem angielskim, pieprzem i solą morską i kurkumą. Całość dokładnie zmiksuj aby uzyskać jednolitą ziarnistą strukturę. Gotową przyprawę możemy przesypać do słoika lub pudełka i używać zamiast popularnych przypraw uniwersalnych!

Zostaw komentarz 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *