fbpx

mięso, wołowina, rosół gotowanie, król rosołu

Jak dobrać mięso na Rosół

Przyjmuje się, że im bardziej różnorodne mięso w rosole tym lepszy jego smak, wołowina i drób to podstawa najlepszego rosołu mieszanego.

Z wołowiny czy cielęciny najlepiej nadają się dość chude kawałki mięsa z przednich części tuszy (wołowina – najczęściej szponder lub łata). Jeżeli chodzi o kurczaka to wystarczy choć raz spróbować rosołu z prawdziwej kury, żeby już nigdy w życiu nie kupować do rosołu kurczaka, porcji rosołowych i tego typu wynalazków. Kura najlepiej taka wiejska, zdobyczna albo chociaż ekologiczna ze sklepu.

Najlepiej, aby była to cała tuszka. Do rosołu można wrzucić też cielęcinę, można poeksperymentować z ptaszkami: przepiórka, perliczka nadadzą rosołowi głębszy smak. Rosół przygotowuje się również z bażanta, kaczki, a także gołębi hodowlanych czy królika.Przyjęte jest ogólnie, że na wieprzowinie rosołu się nie gotuje. W staropolskiej kuchni prawdziwy Rosół gotowano na kościach wołowych i cielęcych oraz kilku gatunkach mięsa.

Jeżeli chodzi o kurczaka to wystarczy choć raz spróbować rosołu z prawdziwej kury, żeby już nigdy w życiu nie kupować do rosołu, porcji rosołowych i tego typu wynalazków. Kura, kura i jeszcze raz kura! A najlepiej taka wiejska, zdobyczna albo chociaż ekologiczna ze sklepu. Do rosołu można wrzucić też cielęcinę oraz można poeksperymentować z ptaszkami: przepiórka, perliczka nadadzą rosołowi głębszy smak.

A co z wieprzowiną? Przyjęte jest ogólnie, że na świninie rosołu nie gotuje się. Przypuszczam, że jest to podyktowane tradycją – kiedyś wieprze uważano za mięso dla pospólstwa a nie dla szlacheckich panów. Jak smakowałby Rosół wieprzowy? Może kiedyś spróbuję 🙂

Zostaw komentarz 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *