fbpx
azjatycki rosół, oryginalny polski domowy Rosół, jak zrobić Rosół, domowy Rosół z makaronem, restauracje

azjatycki rosół, oryginalny polski domowy Rosół, jak zrobić Rosół, domowy Rosół z makaronem, restauracje

Azjatycki Rosół ze szparagami

Syty Rosół z kurczaka z azjatycką nutą. Gotowany ze szparagami i rzodkiewkami, z dodatkiem makaronu sojowego. Bogaty w smaku, lekki i zdrowy posiłek. Jest przepyszny, jak dla mnie wielbiciela rosołów. Możecie podawać na ostro z papryczką lub zamiast kurczaka użyć tofu. Polecam wszystkie wariacje!

Przygotowanie

Od szparagów odłamać twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki oczyścić, odciąć listki i przekroić na pół. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Dymki oczyścić, odciąć ogonki i pokroić w krążki. Filety kurczaka pokroić na małe kawałki.Rozgrzać olej w garnku, dodać kurczaka i lekko zrumienić. Dodać czosnek i zetrzeć imbir, smażyć jeszcze przez 5 minut.
 
Dodać rzodkiewki, dymki, groszek i szparagi, dusić przez 5 minut. Zalać bulionem i gotować przez 10 minut.
Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.Wyłączyć palnik, przełamać makaron na pół i włożyć do zupy, zostawić na 5 minut pod przykryciem.Podawać z jajkiem na twardo i posiekaną świeżą kolendrą.
 
Smacznego!

Składniki

  • 100 g makaronu sojowego lub ryżowego
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 wiązka rzodkiewek
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1,5 L bulionu
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 dymek
  • 1 wiązka kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • 2 jajka na twardo

Oceń Rosół!

0

0

7 Comments

  1. zozol pisze:

    0

    0

    Sama nazwa potrawy „Rosół azjatycki na kurczaku ” brzmi imponująco:) po wejściu w przepis mam już pewność, że z podanych składników można wyczarować bardzo smaczną rzecz. Robię rosół 3-4 razy w tyg, bo moje dziecko może żyć na warzywach, owocach i rosołku:) ale jeszcze nigdy nie robiłam rosołu azjatyckiego. Czas na wyzwanie?

  2. kasia pisze:

    0

    0

    Czytam Wasze komentarze i stwierdzam, że oprócz tego, że z pewnością sam rosół przygotowany wg podanego przepisu smakuje wybornie, to można go lekko zmodyfikować, zmieniając mu nieco smak. Bardzo interesująca pozycja do domowego menu! 🙂

  3. agus pisze:

    0

    0

    Nigdy nie wkładaj mięsa rosołowego do wrzącej wody, tylko do zimnej i podgrzewaj powoli. Co do liści laurowych i ziela angielskiego są różne opcje, jedni dają inni nie. Tak jak cebula, jedni dodają łupinę inni całą cebulę przypaloną na ogniu.

  4. irasz pisze:

    0

    0

    powiem ci, że akurat do tej użyłam makaronu z zupek chińskich, ale zazwyczaj używam makarony soba gryczanego lub po prostu ryżowego, wszystko zależy od tego co uda mi się dostać w sklepie 🙂

  5. smoki pisze:

    0

    0

    wygląda bardzo apetycznie

  6. jolka pisze:

    0

    0

    też tak uważam, ale odwołując się do książki Cordaina zaleca on ściąganie skóry i jedzenie tylko „chudego mięsa”. Według mnie nie ma nic lepszego od naturalnego tłuszczyku i smaku w rosole ! 🙂 świetny przepis, na pewno wypróbuje 🙂

  7. ania pisze:

    0

    0

    Ale ten Cordain mąci 😉 Jesteś już którąś osobą, która mi o tym wspomina, zdezorientowana. No więc jemy tłuste mięsko ale z dobrych źródeł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *