fbpx
triki na smaczny rosół bez kostki rosołowej

triki na smaczny Rosół bez kostki rosołowej, Król Rosołu, pyszny domowy rosół, prawdziwy polski smak rosołu, tradycyjne przepisy na rosół, smaczny rosół i klarowny, jak zrobić rosół, kury, wołowina, makaron

6 trików na intensywny Rosół bez kostki rosołowej

Oto kilka trików na smaczny domowy Rosół bez użycia kostki rosołowej – wersja dla zapracowanych

1# Mięso

Zawsze świeże, najlepiej z tradycyjnego, ekologicznego chowu – to klucz do dobrego rosołu. Pamiętaj jakość jest najważniejsza, nie zrobisz dobrego Rosół z mięsa z supermarketu. Aby Rosół był jak najbardziej pełny i esncionalny użyj tuszy, szyjki, uda z kaczki i skrzydełek kurczaka. Może to być także szponder, łopatka lub mostek wraz z kośćmi.

 

2# Szumowiny

Powszechnie nam znane szumowiny, czyli pianka która się zbiera, to białko z mięsa. Zazwyczaj wybieramy go łyżką – ja proponuję aby je posolić. Szumowiny opadną na dno garnka, a dzięki temu wszystkie wartości odżywcze pozostaną wraz z intensywnym smakiem pozostaną w zupie.

 

3# Gotowanie

Najlepiej powoli, tak aby tylko ‚pyrkał’ na ogniu. Długi i wolny czas gotowania pozwoli wydobyć intensywny smak z mięsa i warzyw. Rosół jako wywar z reguły gotuje się w ok. 2-3 godzin.

4# Przyprawianie

Rosół oprócz obowiązkowej przypalanej cebulki, przyprawiamy pieprzem i solą pod koniec gotowania. Ponad to lubczykiem czy koperkiem. Możesz także śmiało dodać czosnek, ziele angielskie, liść laurowy lub goździki. Przekrojony pomidor nada piękną barwę, a jeśli masz taką możliwość, wrzuć całą pietruszkę.

5# Warzywa

Aby szybciej wydobyć smak i aromat z warzyw, możesz je pokroić. Rosół będzie słodszy i miał delikatniejszy, warzywny smak. Do wyboru masz cały bukiet, marchewka pietruszka, seler, cebula, por, także czosnek i przekrojony pomidor.

6# Grzyby

Grzyby nadają niesamowitego smaku jak przypalana cebulka – warto więc dodać kapeluszy podgrzybków i borowików.

Zostaw komentarz 😉

1 Comment

  1. marysia-lech pisze:

    0

    0

    A ja dorzucam gałązkę lubczyku (specyficzny zapach i smak a i ponoć afrodyzjak) jak raz z kosztujecie to później za każdym razem będziecie szukać tego smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *